Case: Coaching en intervisie voor young professionals

Case: Coaching en intervisie voor young professionals

 

De ontwikkelvraag

De impactvolle organisatie Solarclarity uit Weesp richt zich op zonne-energie en levert daarmee een bijdrage aan een duurzamere wereld. Het bedrijf maakt op dit moment een enorme (internationale) groei door. Om talentvolle nieuwe medewerkers aan te trekken bieden ze verschillende traineeships aan. Solarclarity vindt het belangrijk dat de trainees zichzelf als persoon en professioneel maximaal kunnen ontwikkelen. Ze vroegen me om, als onderdeel van hun traineeship, individuele coachgesprekken en intervisiebijeenkomsten voor hun trainees te verzorgen. Dit gebeurt deels in het nederlands en deels in het engels.

“Het zijn zulke krachtige tools om te leren, omdat het altijd precies aansluit op wat de trainee op dat moment nodig heeft in zijn/haar ontwikkeling

Coaching en intervisie

Er komt er een hoop af op trainees. Ze hebben een nieuwe werkomgeving, collega’s, leidinggevende en nieuwe taken. Dat kan soms best overweldigend voelen. Het is dan fijn voor ze om gedurende het traineeship een aantal reflectiemomenten te hebben om stil te staan bij thema’s als je plek innemen, prioriteiten aanbrengen, perfectionisme,  omgaan met onzekerheid en zoeken naar een volgende stap.

Bij het traineeship van Solarclarity heeft iedere trainee een aantal coachgesprekken met mij. In deze gesprekken staat de vraag van de gecoachte altijd centraal. Wat heeft een trainee nodig om verder te kunnen groeien? Deze gesprekken zijn maatwerk, maar eindigen altijd met een concreet actieplan voor de komende periode.

Daarnaast begeleid ik meerdere intervisiebijeenkomsten. Bij deze bijeenkomsten helpen de trainees elkaar op een gestructureerde manier bij hun uitdagingen op werk. Zo leren ze over zichzelf en van elkaar.

Mijn ervaring

Ik ben iedere keer weer onder de indruk van het effect van individuele coachgesprekken en intervisiebijeenkomsten. Het zijn zulke krachtige tools om te leren, omdat het altijd precies aansluit op wat de trainee op dat moment nodig heeft in zijn/haar ontwikkeling. Het leereffect is dan ook groot! Het traineeship is op dit moment nog in volle gang.