Case: Coachtraject werkende ouders

Case: Coachtraject werkende ouders

De ontwikkelvraag

Ik krijg regelmatig verzoeken van jonge ouders (via hun werkgever) die meer balans willen vinden in het combineren van hun nieuwe ouderschapsrol en hun ambities op werk. De grootste uitdaging is vaak dat ze in hetzelfde tempo door willen gaan, te veel willen en vooral niet de indruk willen wekken de kantjes ervan af te lopen. Ze werken keihard, maar door hun extra rol als ouder lukt niet alles meer op de manier zoals ze dat gewend waren. Ze willen graag een individueel coachtraject om hun gedachten wat te ordenen en een betere balans te vinden voor de toekomst.

“Veel jonge ouders proberen na de geboorte van hun kind(eren) hun ouderschap zo min mogelijk invloed te laten hebben op het werk

Het coachtraject

Ongeveer alles verandert als werknemers een kind krijgen Zowel op praktisch als emotioneel gebied.Veel jonge ouders proberen om hun ouderschap zo min mogelijk invloed te laten hebben op het werk. Soms uit schuld- of verantwoordelijkheidsgevoel. Soms om niet over te willen komen als een zeurende ouder. Wat ze zich soms niet realiseren is dat het ouderschap ook heel veel extra kwaliteiten met zich meebrengt en dat het de ambitie op werkgebied niet hoeft te veranderen. Het is van belang voor jonge werkende ouders om, juist in alle drukte, even uit te zoomen en stil te staan bij het zoeken van een nieuwe balans tussen werk en het gezin.

In meerdere coachgesprekken onderzoek ik samen met de werkende ouder welke obstakels hij/zij ervaart (zowel extern en intern). Daarna ligt de focus altijd op de invloed die iemand kan uitoefenen op de situatie. Door  eigen gedachtes uit te dagen bijvoorbeeld: “Klopt het wel dat ik alleen een goede moeder ben als ik 24/7 beschikbaar ben? Van wie moet dat eigenlijk?”. Daarnaast kijken we samen naar meerdere mogelijkheden om meer grip te krijgen op de nieuwe situatie.

 

Mijn ervaring

Wat me altijd opvalt in de gesprekken is het enorme doorzettingsvermogen van deze jonge ouders! Ze houden zoveel ballen in de lucht. En dat gaat ook best een hele tijd goed. Ik heb respect voor het feit dat ze daarnaast ook tijd in zichzelf investeren door middel van de coachgesprekken. Omdat ze niet om willen vallen. Ze realiseren zich dat het ouderschap een grote verandering in hun leven is en dat het heel logisch is om daar wat ondersteuning bij te vragen. En wat fantastisch dat werkgevers ze daar de ruimte voor bieden! Ik geniet heel erg van deze gesprekken en de impact ervan.

Reactie Vivianne Goedhart
(voormalig senior project- en teamleider Diversion)

“Ik ben een coachtraject bij Japke gestart, omdat ik na de geboorte van mijn kind moeite had om mijn draai op de werkvloer te vinden. Wat ik prettig vind aan haar aanpak is dat het zowel leidt tot kleine concrete opbrengsten die je vanaf morgen kunt toepassen, als tot dieper inzicht in jezelf en mechanismen en normen die daaraan ten grondslag liggen. Japke voelt goed aan wat bij jou past, is direct en niet zweverig en zet naast gesprekstechnieken ook werkvormen in, waardoor de sessies afwisselend zijn. Ze heeft daarnaast een prettige, rustige en opgewekte persoonlijkheid en zet haar eigen ervaring als mens en moeder effectief in tijdens de gesprekken. Ik kan haar zeker aanbevelen als coach!”