Case: Het HR-team weer op de juiste koers

 

Case: Het HR-team weer op koers

 

De ontwikkelvraag

Het HR-team bij het Van Gogh Museum werkt hard en met passie. Iedereen is trots om bij het Van Gogh te mogen werken. Maar het is ook uitdagend en soms complex. Het personeel is zeer uiteenlopend van aard. En iedereen heeft weer eigen wensen en belangen. 

HR heeft bij uitstek een dienstverlenende taak, maar daardoor is het soms hard rennen om iedereen tevreden te houden. Door deze dynamiek, kan het gevoel ontstaan steeds achter de feiten aan te rennen. Voor een  effectief team dat met plezier en focus werkt, is het goed om regelmatig stil te staan, te reflecteren en vervolgens opnieuw gezamenlijk een duidelijke koers te bepalen. Zij schakelden mij  in om hierbij te ondersteunen.

Het HR-team bij het van Gogh Museum had behoefte om stil te staan bij essentiële vragen als:

          Welke rol heeft onze HR-afdeling binnen de organisatie?

          Hoe kunnen we op een juiste manier toegevoegde waarde leveren, zonder onszelf voorbij te rennen?

          Waar zeggen we “ja” tegen, maar op welke punten is het ook goed om grenzen te bewaken?

 

De bijeenkomst

Vanuit Parks ontwikkelde ik een tweedaagse bijeenkomst om de koers van het HR-team weer scherp te krijgen.

Dit gebeurde op drie niveaus:

          Individueel: Hoe is het met jezelf? Ben je nog “in flow”? Doe je de juiste dingen? Wat geeft je energie en waar verlies je het?

          Team: Wat is je rol in het team? Wat waardeer je in elkaar? Wat voeg jij toe? Wat is de kracht van dit HR team? Wat zijn de valkuilen?

          Organisatie: Welke rol heeft de afdeling binnen de organisatie op dit moment? Welke rol willen jullie hebben binnen de organisatie? Hoe gaan jullie dit voor elkaar krijgen?

Door het combineren van deze drie niveaus is er ruimte voor ieders individuele bijdrage en wordt de uiteindelijke koers gedragen door het het gehele team.

“HR heeft bij uitstek een dienstverlenende taak, maar daardoor is het soms hard rennen om iedereen tevreden te houden”

 

Mijn ervaring

Dit was een heerlijke tweedaagse op een prachtige plek in hartje Amsterdam! Ik vind het bijzonder om aan zo’n prachtig museum als het Van Gogh een bijdrage te kunnen leveren via mijn eigen vakgebied. Ik ken de uitdagingen van HR-professionals goed door mijn docentschap bij de opleiding HRM van de HvA en mijn eigen werkervaring bij een grote HR-dienstverlener. De enorme dynamiek van de functie zorgt ervoor dat je maar doorrent. Heel goed dus om juist als HR-afdeling zelf stil te staan en opnieuw focus te bepalen. 

Reactie Chaimae Abdelouaret (HR adviseur Van Gogh Museum)

“Iedereen was erg enthousiast over de tweedaagse. Japke is zeer professioneel en voelt haarfijn aan wat je nodig hebt. Door middel van creatieve opdrachten en scherpe vragen werden we op een leuke manier aan het denken gezet over de keuzes in ons werk en leven.”