Case: Leren door middel van kunst

Case: Leren door middel van kunst

De ontwikkelvraag

Samen met leerinnovator Katja Pasman verzorg ik vanuit Parks al jarenlang workshops die gebaseerd zijn op Art Based Learning. Dit is een methode om meer inzicht te krijgen in een bepaald vraagstuk door gebruik te maken van kunst. We hebben al vele enthousiaste professionals en teams meegenomen naar Amsterdamse musea om ze deze geweldige manier van leren te laten ervaren.

Het was een mooie uitdaging toen de Reinwardt Academie (onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) ons vroeg of we deze methode ook in een online versie konden omzetten en voor ruim honderd derdejaars studenten Cultureel Erfgoed wilden uitvoeren.  

“ Doordat mensen uit hun vertrouwde denkpatroon gehaald worden, ontstaat er ruimte voor nieuwe inzichten en oplossingen.” 

De online workshop

Samen met Katja Pasman bedacht ik een digitale versie van de workshop Art Based Learning. We vroegen de honderd studenten hun eigen leervraag als uitgangspunt te nemen en gebruik te maken van kunst in hun eigen huis (in de vorm van foto’s, platenhoezen, schilderijen etc). Via Teams hebben we de studenten in verschillende groepen vervolgens begeleid bij het vinden van antwoorden op hun eigen leervraag.

 

Mijn ervaring

Het was geweldig om deze online challenge samen aan te gaan. Ik kan niet anders zeggen dan dat de impact van deze digitale versie van de workshop Art Based Learning indrukwekkend was. Doordat mensen uit hun vertrouwde denkpatroon gehaald worden, ontstaat er ruimte voor nieuwe inzichten en oplossingen. Dat is zo krachtig aan deze leermethode.

Katja en ik hebben al vaak gezien hoe indrukwekkend het is om met een team leidinggevenden of jonge professionals op een vroege ochtend in een museum rond te lopen en aan het einde van de workshop de inzichten met elkaar te delen. De live-versie van de workshop Art Based Learning blijft het meest waardevol vind ik, maar ook deze digitale versie was bijzonder leerzaam.

Reactie Katja Pasman

“Samen werken met Japke is altijd een feestje. We voelen elkaar aan. Onze samenwerking is gebaseerd op de gemeenschappelijke waarden die we delen in het leven, zoals authentiek en integer zijn, vanuit intuïtie en empathie werken, positief en doelgericht. We hebben eenzelfde visie op leren en ontwikkelen. Japke is altijd van een goede en volledige voorbereiding, wat ik heel prettig vind. Ze is inhoudelijk sterk op het gebied van leren en ontwikkelen. Ze weet wat ze doet en wat ze wil bereiken met programma’s. Ik vul haar aan door mijn creativiteit in te zetten en haar op ideeën te brengen. Wat ik ook leuk vind van onze samenwerking is dat we dingen anders doen, op een innovatieve manier denken we vaak om. Dit zorgt voor mooie leer- en ontwikkelprogramma’s!”