Case: Project Sterke Meisjes

Case: Project Sterke Meisjes

 

Soms ontstaat er vanuit Parks een prachtige samenwerking rondom een thema dat voortkomt uit leren en ontwikkelen, maar een heel andere vorm heeft. In 2020 is Japke samen met Tess den Hartog gestart met het verzamelen van verhalen van krachtige vrouwen. Dit is uitgemond in het project @sterkemeisjes.

“ In de verhalen is plek voor tegenslagen, hoogte- en dieptepunten, veerkracht maar ook voor kwetsbaarheid.” 

Delen van verhalen

We maakten portretten van vrouwen, in woord en beeld, waarin hun enorme kracht centraal staat. In de verhalen is plek voor tegenslagen, hoogte- en dieptepunten, veerkracht maar ook voor kwetsbaarheid. Op het eerste gezicht lijken de vrouwen heel anders (qua leeftijd, culturele achtergrond en leefomgeving), maar wat juist zo treffend is, zijn de overeenkomsten. Die zijn veel groter dan de verschillen.

Door met de vrouwen te praten, ze te fotograferen en écht naar ze te luisteren, voelden ze zich gehoord. Het hielp ze om nieuwe inzichten over zichzelf te verwerven. Dat ze nog krachtiger zijn dan ze dachten.

Door het lezen van de verhalen zijn ook veel andere vrouwen die de website van Sterke Meisjes bezochten, aan het denken gezet. Over keuzes die ze maken in het leven. Over inzichten in hun eigen uitdagingen. 

 

 

Mijn ervaring

Het delen van verhalen is een van de oudste en krachtigste manieren van leren. Het was ontzettend inspirerend om met al deze vrouwen te praten en hun verhalen op een respectvolle manier vast te leggen. De prachtige foto’s werden altijd in samenspraak met de vrouwen gemaakt en tonen hun enorme veerkracht, moed, maar ook hun zachtheid. 

Dit project is een geweldig voorbeeld waarin het leren heeft plaatsgevonden op een verhalende en beeldende manier. Ik heb het project met ontzettend veel liefde en plezier samen met Tess gedaan!

Op de website www.sterkemeisjes.nl vind je alle verhalen.

Reactie Tess den Hartog

“Met Japke is het erg fijn samenwerken. Met haar scherpe blik en oprechte betrokkenheid wist zij alle vrouwen op hun gemak te stellen en een veilige ruimte te scheppen waarin zij hun hoogte- en dieptepunten konden delen. Dat leverde prachtige verhalen, ontboezemingen, tranen maar ook heel veel gelach op. En vooral verbinding. Verbinding tussen Japke en mijzelf, verbinding tussen de vrouwen onderling én verbinding met iedereen die de verhalen van onze @sterkemeisjes leest. En dat is waar we het uiteindelijk voor deden: liefde, geluk en verdriet delen. En laten zien dat kwetsbaarheid ook kracht betekent.”