Case: Traineeship voor startende junior adviseurs

Case: Traineeship voor startende junior adviseurs

De ontwikkelvraag

RadarAdvies is een bureau voor sociale vraagstukken in Amsterdam. Iedere anderhalf jaar start een pool met trainees met als doel om door te stromen naar de rol van junior adviseur. Het aangeboden traineeship stond nog in de kinderschoenen. Parks werd ingeschakeld om na te denken over een andere en meer professionele invulling van het programma ter ondersteuning van de trainees.

“Een succesvol programma voor jonge professionals is een mix van persoonlijke en professionele ontwikkeling”

Het ontwikkelprogramma

Door middel van een eerste gezamenlijke ontwerpsessie (op basis van design thinking), kwam er meer zicht op de doelen van het programma, de behoeftes van managers en trainees zelf. Vervolgens ontwierp ik vanuit Parks, in afstemming met de opdrachtgever een programma ter ondersteuning van de professionele en persoonlijke ontwikkeling van de trainees. Het programma bevatte trainingen rondom persoonlijk leiderschap, persoonlijke effectiviteit, communicatie, presentatievaardigheden en adviesvaardigheden. Daarnaast werden alle trainees begeleid door middel van individuele coachgesprekken. 

 

Mijn ervaring

Een succesvol programma voor jonge professionals is een mix van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dat blijkt ook weer bij de trainees van RadarAdvies. Wat leuk was aan dit traject waren de hele korte lijntjes met de opdrachtgever, het persoonlijke contact, de fijne locaties en de inspirerende samenwerkingen. En de trainees natuurlijk!

Reactie Marieke Megens (voormalig trainee coördinator en senior adviseur RadarAdvies)

“Japke heeft voor Radar het traineeprogramma mee ontworpen en invulling gegeven. Met een altijd kritische en realistische blik. En zonder het werkplezier daarbij uit het oog te verliezen. Daarom is het zo fijn om met haar samen te werken. En dat vind ik niet alleen. Dat hebben de trainees ook zeker zo ervaren in de trainingen en de 1-op-1 begeleiding die Japke gaf de afgelopen jaren.”